Mustafa Kemal Atatürk Ve Milli Mücadelemiz - OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ

 Mustafa Kemal Atatürk Ve Milli Mücadelemiz


Bu yazımda sizlere M.Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşımız hakkında aklımda tutabildiğim bazı bilgileri özetlemeye çalışacağım.

Atatürk hakkında Türkçe ve yabancı dillerde yapılan yayınların çokluğu dikkat çekecek kadar büyüktür. Atatürk sadece Türkiye ve Türklerin değil, çağının da sembolü olmuştur. Atatürk hakkında sadece eylemleri değil, Atatürk'ün düşünce motifleri de incelenmiş ve yazılmıştır. Atatürk nitekim başından beri, kadın ve erkek eşitliğini, din ile devlet işlerinin ayrılmasını, Türklerin doğu değil batı medeniyeti ile ilgilenmesi konularında beyanlarda bulunmuştur.

Atatürk ilk milli mücadelesini Osmanlı Devletinin 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalaması ile başlatmıştır. Atatürk bu anlaşmanın bir esaret antlaşması olduğunu Osmanlı Genelkurmayına bir rapor halinde göndermiş ve hemen bu esaretten kurtulmak için Türk Milletinin mücadele etmesi gerektiğini açıklamıştır. Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak  bu mücadelenin ilk ışığını yakmıştır.28 Mayıs 1919'da Havza'dan bütün birliklere köylere kadar haber göndererek, düşmana karşı milletin telin mitingleri yapmasını istedi.23 Temmuz 1919'da Erzurum Kongresi'ni açtı, 4-12 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'ni topladı, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi açtı, Atatürk 24 Nisan 1920''de TBMM Başkanı seçildi,10 Mayıs 1921'de Anadolu ve Rumeli Müdafayi Hukuk Cemiyetleri kuruldu, Atatürk bu cemiyetlerin de başkanı seçildi, 5 Ağustos 1921'de meclis Atatürk'e Başkumandanlık ünvanı verdi. Atatürk bütün işleri meclisin aldığı kararlar doğrultusunda yürütüyordu.

Atatürk 26-30 Ağustos 1922'de Kocatepe ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'nı idare etti ve kazandı. 9-10 Eylül 1922'de Atatürk ordusu ile İzmir'e girdi. Atatürk bu zaferlerden sonra Türk Milletini esaretten kurtaran Lozan Antlaşması'nı 24 Temmuz 1923'te imzalatarak barışı sağladı.

Bu kadar zor milli mücadeleden sonra Atatürk: 17 Şubat 1926'da Medeni Kanunu,12 Temmuz 1932'de Türk Tarih Kurumu kuruluş kanununu, 5 Kasım 1934 'de kadınlara seçme ve seçilme kanununu getirdi. Atatürk milletin idaresinin Cumhuriyet olduğunu, milletin demokrasi ile yönetileceğini açıkladı. Atatürk millet iradesinin geçerli olduğunu, milletin temsil yerinin TBMM olduğunu belirtmiştir. Atatürk aynı zamanda Lozan Antlaşmasıyla Türk Milleti üzerinde bir baskı olan kapitülasyonları da yıkmıştır. Atatürk Kurtuluş Savaşına (Ben bu savaşın mesuliyetinin büyük olduğunu ve çetin olduğunu idrak ediyorum, ben de sevine sevine bütün varlığımı bu savaşa adayacağım.)demiştir.

Bütün dünya Atatürk'ün bu büyük başarısını onun büyük bir zekaya ve büyük bir inanca sahip olmasına bağlamışlardır.

Başta M.Kemal Atatürk olmak üzere,  Kurtuluş Savaşında canlarını veren kahramanlarımıza Allahtan rahmet dilerken dualarımızı da eksik etmemeliyiz.

Saygılarımla.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ağs

Kıbrıs Barış Harekatı

06Tem

Kurban Bayramı

06Haz

Fatih Sultan Mehmet 

05Şub
20Ara

- ATTİLA -