Ziya Kesriklioğlu'nun Kaleminden Malatya

Ziya Kesrikoğlu, Kimdir derseniz. Sayın Ziya Kersriklioğlu, Yıllardır Malatya Belediyesi ve daha sonra Büyükşehir Belediyesinde Daire Başkanlığı ve yine önemli görevlerde bulunmuştur. Bizlerde birlikte çalıştığım o dönemlerde kendilerinin çok önemli hizmetleri olmuştur. Bizlerde bu anlamlı yazısından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.

Ziya Kesrikoğlu, Sosyal medyada şu cümlelere yer vermiştir..

Bir Anı Ve Belediyelerdeki Atamalar 

Yıl 2007..

 Aylardan Nisan

Almanya‘nın Saarbrücken kenti ile Belediye Başkanımız sayın M. Yaşar Çerçi döneminde başlatılan ikili ilişkiler ilerlemiş; bir sonraki Başkanımız sayın Av. Cemal Akın döneminde Saarbrücken Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Michael Burkert 34 kişilik bir heyetle Malatya‘ya gelmişlerdi.

Aralarında 3 başkan vekili ve çok sayıda üst düzey yöneticilerin bulunduğu Alman heyetini 4-6 Nisan 2007 tarihlerinde 3 gün misafir etmiş ardından anılan belediye ile kardeş belediye sözleşmesi imzalamıştık.

Bir yemek sırasında sayın başkanla sohbet ederken Alman belediye başkanı misafirperverliğimize teşekkür ederek bizi Almanya‘ya davet etmişti.

Başkan Cemal Akın da yaklaşan fuar nedeniyle bu yıl ziyaretin zor olduğunu ileriki senelerde Almanya'ya iadeyi ziyarette bulunacaklarını söyleyince Alman başkanın Hataylı bir Türk olan eşi Ferah Aksoy Burkert, 'fazla gecikilmemesini zira eşinin 2010 yılında bizdeki karşılığı Milli Piyango Bölge Müdürlüğüne yakın olan ( Saarland Sportoto Gmbh) Saarland Eyalet Bölge Müdürlüğü görevine atanacağını' söyleyince önce şaşırmış ardından merakımızı yenememiş sorular sormuştuk.

Ne yani Almanya‘da bir makama 3 yıl sonra kimin geleceği nasıl belli olabiliyor diye?

Çünkü Türkiye‘de böyle bir şeyin olması imkânsız gibi bir şeydi.

Aldığımız cevap kısa ve anlamlıydı; Almanya bir kanun devletidir. Liyakat esastır. Kimse için yasalar esnetilmez.

Oldukça yoğun ve güzel anılarla geçen üç günün sonunda Alman heyetini ülkelerine uğurlamıştık.

Uğurlamamızın ardından 3 yıl kadar geçmişti ki bir meslektaşım Almanya’ya gideceğini bir isteğim olup olmadığını sorunca Ferah hanımı telefonla arayarak eşinin belediye başkanlığına devam edip etmediğini sorduğumda, 'size 3 yıl önce söylediğimiz göreve atandı‘ deyince hayretim bir kat daha artmıştı.

Türkiye’de bırakın farklı siyasi partiden aday olan bir başkanının kazanmasını; aynı partiden farklı bir aday belediye başkanlığını kazansa bile tepeden tırnağa bütün kadroyu değiştirirken Avrupa’da örneğin Almanya’da bir kurumun başına hangi ismin yönetici olarak geleceği yıllar öncesinden biliniyordu.

Türkiye‘de örneğin Malatya Büyükşehir Belediyesinde göreve getirilen hiçbir yöneticinin, bırakın 3 yılı, 3 ay sonra bu görevde kalacağına dair bir garantisi yoktur.

Malatya da böyle de diğer illerde durum farklı mı? Hayır!

Ya da Ak Partili belediyelerde böyle de diğer partilerin yönettiği belediye başkanlıklarında farklı mı? Yine hayır!

Belediyelerde minare başı ile kuyu dibi biri birine çok yakındır. Bu kuruma yönetici olacak adam bu gerçeği bilecek. Göreve gelirken çok sevinip görevden alınırken fazla üzülmeyecek. Çünkü bugün görevden alınan birçok kişi de 5 yıl önce birilerini üzerek bu göreve atanmıştı.

Peki, bu med cezir ne zamana kadar devam edecek?

Bize ait olup bugün ecnebi dediğimiz bazı ülkelerin ödünç aldıkları ehliyet ve liyakatin ülkemizde de yegâne atama kriteri olacağı, yasaların kişilere göre esnetilmeyeceği güne kadar.

Bunu bizim yaştakilerin görmesi oldukça zor.

Dilerim bizden sonraki genç nesil görürler.

Belediye Başkan Yardımcısı ve Daire Başkanı olarak 31 yıl görev yaptığım Malatya Büyükşehir Belediyesinde başta Sayın Başkan Sami Er olmak üzere çoğunu tanıdığım, birlikte çalıştığım ve başarılı olacaklarına inandığım göreve gelen bütün arkadaşlarıma hayırlı olsun diyor. Başarılar diliyorum.

Ziya KESRİKLİOĞLU

Bakmadan Geçme