Yıldırım Bayezit İle Timur’un Savaşı - OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ

Yıldırım Bayezit İle Timur’un Savaşı


Yıldırım Bayezit İle Timur’un Savaşı

( 28 TEMMUZ 1402 )

- ANKARA SAVAŞI -

Osmanlı Hakanı  Bayezit  ile Doğu  Türk  (Türkistan) Hakanı  Timur  Bey arasında 28 Temmuz 1402 tarihinde  yapılan  savaş Ankara  Savaşı olup, iki  Türk  ve  Müslüman  hakan  arasında yapılmış  en kanlı bir  savaştır.

İki hakan  arasında  daha önce  mektuplaşmalar  olmuşsa  da  hakimiyet  yüzünden  iki Türk  hakanı 28 Temmuz  1402 ' de Ankara  Çubuk  Ovasında hakimiyetlerini ,güçlerini  belirtmek için karşı karşıya  gelmiştir. Bu savaşta  Timur' un emrinde 300.000 asker,savaş araç ve gereçleri  vardı. Bayezit ' in emrinde  ise 120.000  asker vardı. Savaş,  28 Temmuz 1402'de sabah  8'den akşama  kadar  sürmüştür. İki tarafın da  büyük  zaiyat  verdiği  savaşta  Osmanlı  Hakanı Bayezit  yenilmiş ve  aynı zamanda  bir çok  komutanı  ve oğulları  ile birlikte  Timur'a  esir  düşmüştür. Bayezit  Timur'a  esir  düştükten  sonra  7ay 12 gün  bu esarete  dayanabilmiş  ve 3 Mart 1403' te  Akşehir' de vefat  etmiştir. Öldüğünde  43 yaşında  idi.

Bayezit ' in  cenazesi  Bursa' ya gönderilmiştir. Bazı  tarihçiler  Bayezit 'in  kendisini zehirleyerek  öldürdüğünü  kaydetmektedirler. Bu savaş Türklere  en büyük  darbeyi  vurmuştur . Bu savaş aynı zamanda  Osmanlıların  toprak kaybına  neden  olmuştur. 1402 Ankara Savaşı  Osmanlı futuhatını ve gelişimini  yarım  asır  geçiktirmiş, Bizans  ve  Ortaçağın  ömrünü  50 yıl  uzatmış ,  Anadolu  birliğini de 70  yıl  geciktirmiştir.

Neticede  iyi  bir değerlendirme  yaparsak, iki  Türk hakanı  arasında  meydana gelen  1402  yılındaki  Ankara  Savaşı, Türklerin  birlikteliklerini  bozduğu  gibi  Türklerin bir  bütün  içinde  gelişmelerini  de  en az 100  yıl  geriye  atmıştır.

Bu tarihi gerçekleri  yeni nesillerin  iyi araştırmaları ve değerlendirmesi gerektiği  kanaatindeyim.

Saygılarımla

Not: Sizlere  bu bilgileri  Namık Kemal ' in Osmanlı  Tarihi  ve  Yılmaz  Öztuna 'nın  Osmanlı  Devlet Tarihi  adlı kitabından  yararlanarak  aktardım.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ağs

Kıbrıs Barış Harekatı

06Tem

Kurban Bayramı

06Haz

Fatih Sultan Mehmet 

05Şub
20Ara

- ATTİLA -