Herkes Okumalı mı? - KAZIM KILINÇ

Herkes Okumalı mı?


Herkes okumalı. Hemde bol bol kitap okumalı. Okumalı ama herkesin muhakkak diploma sahibi olmasına gerek yok. Çünki binlerce genç üniversiteyi bitiriyor diploma alıyor branşında bir işe giremeyince artık diğer işleride yapmıyor, yapamıyor. Memleketin ustayada, aşçıyada, çiftçiyede, işçiyede ihtiyacı var. Herkes kabiliyeti doğrultusunda bir işe yönlendirilmeli.

Matamatiği sevmeyen başaramayan birisine mühendislik diploması vermenin gereği yok. Sözel zekâ, sayısal zekâ diye bir kavram var. Bir veli okula gelmişti çocuğu için hocam buna yaptığım okul masrafını sigortasına yatırsaydım emekli olurdu dedi. Uygulaması yapılmayan bir öğrenmenin faydası yok. Bir makina mühendisi muhakkak devlet işinde çalışacak diye bir şey olmamalı. Kendisinin üretime bizzat katkıda bulunacak bir bilgi birikimine sahip olması gerekir. Bir ziraat mühendisi bahçeciliği, tarımı uygulamalı olarak bilmeli eğitimini bizzat bahçede yapmalı. Ve bahçecilik, hayvancılık yapmalı. Diplomayı alınca gurur yapıp artık kimseden de bir şey soramıyor. Tıkalı bir lavaboya bir kimya mühendisi açamıyorsa eğitiminde sorun var demektir. Eğitimde sayı değil verimlilik önemli. Dilekçe yazmasını bilemeyen lise hatta üniversite mezunları ile karşılaşıyoruz. Nereye başvuracak haklarını nasıl savunacak bilmeyen diplomalı çok.

Çok üniversitemiz olacağına az fakat verimli, dünya sıralamasına giren üniversitelerimiz olmalı.

Pratik kabiliyeti olan pratik işlerde araştırmacı ruhu olanlar üniversitelerde istihdam edilmelidir.

Netice eğitimle ilgili çok sorunumuz var. Bir milleti yıkmak istiyorsanız eğitim sistemini çarpık hale getirin demişler. Ülkemizin birinci ve öncelikli sorunu eğitim sorunudur.

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Ekrem EROL | 18 Şubat 2022 19:20

    Hocam Çok doğru söylüyorsunuzda birazda eğitimcilerde öğrenciyi yönlendirmeli ve kendilerinide geliştirmeli diye düşünüyorum selâmlar

YAZARIN SON 5 YAZISI
22Nis

Gönüllerde Buldum Seni

19Oca

Dosta Doğru

04Oca

Allah’ın Kudreti

14Ara
16Kas

Çocuklar Zulüm Görmesin