ADAM GİBİ ADAMLARDAN DOSTLAR EDİNİN - İBRAHİM YILDIZ

ADAM GİBİ ADAMLARDAN DOSTLAR EDİNİN


Sevgili dostlar,

            Doğup büyüdüğünüz yer; köy, kasaba, ilçe ya da il merkezi olabilir. Şayet bu bölgelerden hiç ayrılmamışsanız kendinize göre çevreniz, eş, dost ve akrabalarınız vardır. Bunların pek çoğu da yakınınızda olduğu için hasretlik çekmeyebilirsiniz. Özlem duymayabilirsiniz. Çünkü bulunduğunuz bölgede uzun zaman yaşadığınızdan belirtilen hususları hissetmeyebilirsiniz.

            Göreviniz nedeniyle bilmediğiniz bir köye açıktan atandığınız veya tayin edildiğinizi düşünün. Kimseyi bilmiyor ve tanımıyorsunuz. Herkese şüpheli bir şekilde endişe içerisinde bakıyorsunuz. İlk muhatap olacağınız kişi; köy muhtarı, imamı, öğretmeni, ebesi vb. bu uzar da gider. Tanımadığınız birileriyle tanışır, dost olursunuz. Bir başkaları sizi uyarır. ’’Aman onlardan uzak dur.’’  diye. Bu defa onlardan uzaklaşır, başkalarıyla tanışır, dost olursunuz. Bu sefer de diğerleri uyarır. ‘’Sakın onlara yaklaşma. Onlar çok kötü insanlar. Onlardan sana zarar gelir.’’ diye. İki arada bir derede kalırsınız. Kiminle arkadaş olacağınıza, kiminle dostluk kuracağınıza bir türlü karar veremezsiniz. Dost ve arkadaş edinirken bazen hata da yapabilirsiniz.  

            Görev aldığınız yer bir ilçe veya il merkezi ise buralarda arkadaş bulmak, dost edinmek biraz daha kolaydır. Kamu personelleri, öğretmenevleri, lokaller, kahvehaneler, sendikalar, hemşeri dernekleri vakıflar, halk eğitim kursları, komşular, sivil toplum örgütleri, cami cemaatleri, spor merkezleri, mahalle bakkalları, marketler, alışveriş merkezleri, berberler, kuaförler, lokantacılar, fırıncılar, manavlar, vb. bunların başında gelir. Şayet Kamu çalışanı değil iseniz arkadaş bulmada, dost edinmede inandığınız, savunduğunuz siyasi parti yönetici ve temsilcilerinin de rolü büyüktür. Onların çevrelerinden de faydalanabilirsiniz. 

Tabi ki arkadaş bulurken, dost edinirken karşınızdakilerde aradığınız kriterlerinizi mutlaka vardır. İster erkek, ister kız olun.  Bir ömür boyu aynı yastığa baş koyduğunuz kişiyi yani evleneceğiniz eşi seçerken de onun kişiliğine, eğitimine, kariyerine, esmer, kumral, sarışın olup olmadığına, boyuna posuna, zayıflığına, şişmanlığına, güzelliğine, çirkinliğine, zenginliğine, fakirliğine, çalışan veya ev hanımı olup olmadığına, açık mı, kapalı mı olduğuna, buna benzer niteliklerine bakarsınız. Bu kriterler ve nitelikler bazılarınıza göre safsata da olabilir. Bazılarınızın ise istek ve arzuları bu yönde veya farklı da olabilir. Burada bir atasözünü söylemeden geçemeyeceğim. ‘’At yedi günde, it yediği günde belli olur.’’  diye. Aslında dostluk ve arkadaşlık kuracağınız kişilerin nasıl bir insan oldukları yukarıdaki atasözünden de anlaşılacağı üzere hemen anlaşılabilir diye düşünüyorum. Dostlarınızın ve arkadaşlarınızın sayıca çokluğu çok da önemli değildir. Dostlarınız, arkadaşlarınız ve ahbaplarınız az olsun öz olsun. Dostlara tavsiyem, üzüleceğiniz kimselerle dostluk kurmayın, arkadaş olmayın. Pişman olacağınız kişilere yaklaşmayın. Düşünün, taşının, yola çıktıklarını yolda bulduklarına değişen dost sandıklarınızdan kesinlikle uzak durun. Hepsi bir yana adam gibi adamlardan dostlar edinin.  ‘’Dost acı söyler.’’  diye bir atasözümüz var.  Bu atasözünde de güzel mesajlar var. Dost sevilip güvenilen, yakın arkadaş, sıkça görüşülen kimsedir. Dostlar insana hiç bir menfaat gözetmeksizin yaklaşırlar. Düşmanlarının aksine, onların iyiliğini isterler. Üzüntüyü de sevinci de birlikte paylaşırlar. Gerçek dostlarınız, hatalarınızı, kusurlarınızı ve eksikliklerinizi doğrudan yüzümüze karşı söylemekten asla çekinmeyenlerdir. Birilerini memnun etmek için değil, dostlara doğruyu göstermek için söyleyiverirler. Gayeleri dostlarının hatalarını ve davranışlarını düzeltmek, acı da olsa gerçeği yüzümüze söylemektir.  Sözün özü iyiliğimiz için dostların söyledikleri sözlerden dolayı onları yanlış anlamamalı ve kendilerine kırılmamalıyız. Doğru tektir ama yanlış çoktur. Daima doğruların ve doğru insanların yanında yer almanız ümidiyle hepinize selam, sevgi ve saygılarımı sunarım.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Ağs

AĞRIYI ÇEKEN BİLİR...

17Eyl

Bu da Benim Han'ım...

03Mar

BEN ANAMA DA VERİRİM

01Şub
04Oca

SEVGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL