Acı Ama Gerçek... - İBRAHİM YILDIZ

Acı Ama Gerçek...


Sevgili dostlar, 

Biraderlerimin görevleri itibariyle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden bazı illeri gezme fırsatı buldum. Buralarda karşılaştığım insanlardan bazıları ile selamlaştıktan sonra kaç çocuğu olduğunu sordum. ‘’Üçtür’’ cevabını aldım. Ben de zannettim ki, gerçekten üç çocuğu var. ‘’Peki kaçı erkek, kaçı kız? ‘’ dediğimde ise, ‘’Üçü erkek, altısı kız.’’ cevabını almam beni çok şaşırtmıştı. Yani dokuz çocuğu olmasına rağmen kız çocuklarının çocuk sayısında hesaba alınmayışları çok enteresandı. Muhtelif günlerde karşılaştığım çoğu kişiye kaç çocuğu olduğunu sormak bende alışkanlık yapmıştı. Aldığım cevaplarda genelde kız çocukları sayıları nazara alınmıyor, hesaba hiç konulmuyordu. Bu durumdan inanın çok etkilenmiştim. Benim üç kızım var. İki tane de oğlum olsa ben de acaba kızları sayıya koymaz mıyım diye düşünmeye başladım. Yok, kesinlikle öyle yapamazdım. Çocuklarım kız olsun, erkek olsun hepsinin yeri ayrıdır diye düşünenlerdenim.  

Yaptığım araştırmada çocukların ne iş yaptıkları sorusuna gelince pek çoğundan tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları cevabını aldım. Yani eğitimli kesim yok denecek derecede ve  yüzdelik dilim olarak az bir oran teşkil etmektedir.  

Gençlerin evliliklerinin anlaşarak mı, görücü usulüyle mi olduğunu sorduğumda hala berdel, cevabının verildiği çok ilginçti. ‘’Oğluma ağabeyimin kızını aldım. Onun oğluna da ben kızımı verdim.’’ Berdel, ailelerin karşılıklı olarak kızlarını birbirine gelin vermeleri ya da evlenecek iki erkeğin, ailelerindeki kızları karşılıklı olarak kendilerine eş olarak seçmeleri ile gerçekleşen bir evlilik yöntemidir. Simetrik evlilik ve mübadele evliliği olarak da isimlendirilmektedir.   

Bu düşünceler olduğu müddetçe miras paylaşımında da kız çocuklarının hiçe sayılacağı, adil bir paylaşımın olmayacağı aşikardır. Adaletin olmadığı yerde çocuklar arası husumet, aileler arası çekişmeler, karı koca ya da sevgililer arasında şiddet baş gösterecektir. Acı ama gerçek. Aslında kadına yönelik şiddetin mayası cehalettir.  

Şiddet sadece ev içerisinde hayat arkadaşından ya da en yakınınızdan gelmiyor. Trafikte, sokakta her an her şey olabiliyor. Fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin her türlüsünün karşısındayım. KADES uygulamasını daha fazla kadına anlatmaya çalışacağım. Dışarıda birileri ile tanıştığınızda ve ya bir araya geldiğinizde herkesin birbirine sorduğu tek bir soru var. ‘’Sosyal medya hesabın var mı?’’ Çünkü artık o sizin kimliğiniz gibi oldu. Ama bundan sonra sokakta yalnız yürürken ya da şiddete uğruyorsanız, evin içinde, ailede, işyerinde birisi tarafından şiddete maruz kalıyorsanız, şiddete maruz kaldığınızda özellikle erkekler şunu düşünmelidir. Ben şimdi bu kadına zarar verirsem, ya telefonunda KADES varsa, bunu düşünerek korkmalıdır. KADES, akıllı telefonlarınıza indirebileceğiniz bir uygulama olup, konum bilgilerinizi açık tutunuz. T.C. Kimlik numaranızı buraya eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Size bir onay kodu gönderilecektir. Onay kodunu girdiğiniz andan itibaren sistem aktif hale gelir ve butonunu oluşturur. Bu butona bastığınız andan itibaren konumunuz 112 ve 155 sistemine düşecektir. Sizin bulunduğunuz en yakın yerdeki ekibe konumunuz aktarılarak en kısa sürede ekipler sizin bulunduğunuz yere gelecektir. Bu süre beş dakika olarak hedeflenmektedir. Buradaki tehlikeyi bertaraf edecek, size güvenli bir ortamı tesis edeceklerdir. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, KADES uygulamasını telefonunuza mutlaka indirin. Rabbim C.C. böyle bir sorunla kimseyi karşılaştırmasın. Ancak bir tehlike anında sadece yardım iste, imdat tuşuna bastığınızda, tüm emniyet birimleri birkaç dakika içerisinde yanınızda olacaktır. KADES’in açılımı Kadın Acil Destek programıdır. Sadece kadınların ve genç kızların akıllı telefonlarına indirebilecekleri bir programdır. Aile içerisinde ya da komşuda, yan apartmanda, sokakta, biz bu şiddeti duyduğumuzda, duymamış gibi davranırsak, aman ben karışmayayım deyip görmezden gelirsek biz bu şiddeti bitiremeyiz. Sizler de bu konuda destek olur, gördüğünüz ve bildiğiniz her şeyi güvenlik güçleri ile paylaşırsanız vatandaşlık bilincinizi ve sorumluluğunuzu yerine getirmiş sayılacaksınız. Duyarlı olmak lazım. KADES uygulamasını telefonunuza indirmek bile sizin kendinizi güvenli hissetmenizi sağlayacaktır, Sokaktaki size zarar vermek isteyen ya da bunu aklından geçiren kişiler acaba telefonunda KADES var mı diye düşünerek şiddet fikrinden korkarak vaz geçecektir.  

25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü olarak ilan edilmiş olup, şu güzel sözü müsaadenizle sizlerle paylaşmak istiyorum. ‘’Dünya kadınla, kadın bakımla güzeldir.’’ Hepinize selam, sevgi ve saygılarımla!... 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Ağs

AĞRIYI ÇEKEN BİLİR...

17Eyl

Bu da Benim Han'ım...

03Mar

BEN ANAMA DA VERİRİM

01Şub
04Oca

SEVGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL