VARMI SINIZ? - İBRAHİM YILDIZ

VARMI SINIZ?


Sevgili dostlar.

Hepimizin bildiği gibi ilçemizde, ilçemize bağlı kasabalarda ve köylerinde ikamet eden hemşerilerimizin büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

Yanılmıyorsam ülkemizde sadece üç ilde, İstanbul, Samsun ve Konya’da bulunan, ‘’KOCAREİS’’ namıyla anılan değerli hemşerimiz merhum Dr. Sadettin BİLGİÇ’in çaba ve gayretleriyle hiçbir ilçede olmayıp, dördüncüsü de 1973’lü yıllarda Şarkikaraağaç’a açılan, her yıl sınavla 25 öğrenci alan ‘’Hayvan Sağlığı Memurları Meslek Lisesi’’ şimdiki adıyla Veteriner Sağlık Meslek Lisesi’nden bahsetmek istiyorum:

Ortaokuldan sonra 3 yıl süreli eğitim sonucu bu okuldan mezun olan öğrencilerin Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri bünyesinde kura ile Veteriner Sağlık Teknisyeni olarak atamaları yapılmaktaydı.

Hatta mezun olan atamaları yapılan öğrencilerin çoğunun yaşları 18’den küçük olduğu için mahkemeden çıkarttıkları kaza-i rüşt kararı ile maaşlarını alabiliyorlardı. Her yıl alınan 25 öğrencinin en az 15 kadarı ilçemiz çocuklarındandı. Bu kişiler ön lisans ya da lisans okumak istediklerinde hem memurluk yapıp maaşlarını alıyorlar, hem de üniversitede okuyup kadro ünvanlarını yükseltebiliyorlardı.

İlçemizde böyle bir okulun açılmasına sebep olanlardan Allah C.C. razı olsun. Benim de kardeşlerimden biri Şarkikaraağaç, diğeri ise Konya Hayvan Sağlığı Memurları Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra atamaları yapılarak göreve başlayıp, Lisans eğitimlerini çalışırken tamamlamışlardır.

Ancak bu okul, çeşitli siyasi entrikalar sonucu birkaç defa kapatılmış, büyük mücadele ve çaba sonucu yeniden açtırılmıştır. Okul yüzlerce mezun vermiş, mezun olanların atamaları da hemen yapılmıştır.

Ülkemizde böyle bir okulun varlığından pek çok il ya da ilçenin haberleri bile yoktu. Hangi il ya da ilçeye giderseniz gidiniz, bir hemşeri ya da tanıdık aradığınızda Tarım İl Müdürlüğü ya da Tarım İlçe Müdürlüğüne uğramanız yeterli olacaktır.

Burada çalışan Veteriner Sağlık Teknisyeni, Veteriner Hekim veya Ziraat Mühendisi ya Şarkikaraağaç’lıdır ya da Şarkikaraağaç’ta öğrenim görmüştür. Bu okuldan mezun olanların kadrolu atamaları hemen yapılırken Veteriner Fakültesi mezunları atanamıyor, iş bulamıyorlardı.

İlçemizdeki bu okuldan mezun olanlar kadrosunu aldıktan sonra çalışırken Veteriner Fakültesi veya Ziraat Fakültesi bitirmişlerse ünvan değişikliğinde sıkıntı yaşamıyorlardı. Daha sora Veteriner Fakültelerinin önü açılmış, okuldan mezun olanların KPSS sonucu atamaları yapıldığı gibi onlara klinik de açabilme imkanı getirilmiştir.

Bunları neden yazıyorum? O günlerden bugünlere gelinceye kadar ilçemizdeki bu okulun bir önemi vardı. Çünkü hemşerilerimizin pek çoğu bu okul sayesinde iş ve meslek sahibi olmuşlardır. İlçemize böylesi ve bundan ötesi ülkemizde iz bırakan eğitim tesislerinin açılması hepemizin ortak düşüncesidir.

En güzel yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. İlçemiz genç nüfusuna gelince, büyük bir çoğunluğu eğitimleri ya da görevleri dolayısıyla çeşitli il ve ilçelerde ikamet etmektedirler. Yani her ne kadar ilçe merkezinde nüfus az gözükse de, ilçe merkezi, kasabaları ve köyleri, bir de ilçe dışında ikamet edenleri hesaba katacak olursak kayda değer bir nüfusa sahip olduğumuz apaçıktır.

Bir Şarkikaraağaç’ta sadece Isparta il merkezimizde ikamet ettiğini hepimiz biliyoruz. Burada Veteriner Sağlık Meslek Lisesi sadece bir örnek olup buna Sağlık Meslek Lisesini de ilave edebiliriz. İlçede bu imkan sağlandığı için pek çok hemşerimiz Veteriner Sağlık Teknisyeni veya Sağlık Memuru olmuşlardır.

Eğitim fakültelerinde, mühendislik fakültelerinde, ziraat fakültelerinde, veteriner fakültelerinde, tıp fakültelerinde, konservatuvarlarda, harp okullarında, polis akademilerinde öğrenim gören bir çok hemşerimiz bulunmaktadır.

Yani eğitimli bir nüfusumuzun olduğu da aşikardır. Bu okulların tamamı veya bir bölümü ilçemizde açıldığında yükseköğrenime devam eden sayısı bir kat daha artacağı inancındayım. Çok zeki olup, ailenin maddi imkansızlıkları sebebiyle ilçe dışına gönderilemeyen çocuklarımızın olduğunu düşünüyorum.

Erkek, kız ayrımı yapmadan çocuklarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak için mutlaka okutulmaları gerektiğini savunanlardanım. Hizmetin en iyisine, en güzeline layık sevgili hemşerilerim, ‘’Yılan hikayesine döndü’’ başlıklı yazımda da bahsettiğim, Şarkikaraağaç Kızıldağ Milli Parkındaki göğüs hastalıkları hastanesi olarak yapılan, inşaatı tamamlandıktan sonra her nedense yaklaşık üç yıl evvel Turizm Meslek Yüksekokulu açılmak üzere Süleyman Demirel Üniversitesine devredilen, öğrencisi ve öğretmeni olmasa bile müdürü atanan okulun bugüne kadar açılamayışını ibretler içinde hep birlikte izliyoruz.

Söz konusu yazımda: ‘’Değerli Yetkililer, açılacak olan Şarkikaraağaç Turizm Meslek Yüksekokuluna hangi öğretim yılında öğrenci alınacak? Okulun öğrenci kontenjanı ne olacak? Bu sürecin başlatılabilmesi için daha neyi bekliyoruz?’’ sorularını sordum. Ancak bugüne kadar yetkililerden olumlu ya da olumsuz bir açıklama yapılmadığını sizlerde gördünüz. Ayrıca, yapımı tamamlanarak üniversiteye teslim edilmiş bir binaya Turizm Meslek Yüksekokulu açılamamış olması sizce düşündürücü değil mi? Değerli dostlar, Ekmek istemedik, aş istemedik. Sadece ve sadece eğitim yuvası istedik.

Peki kim bu yetkililer? Söylemeden geçemeyeceğim. SDÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan İBİCİOĞLU’na sesleniyorum:. ‘’Sayın Rektörüm. Turizm Meslek Yüksekokulu açılması için her şeyi tamamlanmış bir bina teslim etmişiz. İki dudağınız arasından çıkacak bir kararla LYS sınavlarından önce öğrenci kontenjanını belirleyip, öğrencilerin tercih edebilecekleri konuma getirerek, yerleştirilen öğrencilerle birlikte birbirinden değerli hocalarımızı ve akademisyenlerimizi görevlendirmeniz gerekmektedir. Mani olan bir sebep var ise açıklayınız. Sorun var ise bunu da bildiriniz. Başka bir engel varsa bile açıklayınız. Keyfiyetten veya YÖK’ den kaynaklanan bir sorun var ise bunu da bilelim.

Bilelim ki, mücadelemizi o yöne çevirelim. Bizler, yüksekokul bir yana fakültelere hatta bünyesinde bütün fakülteleri bulunan üniversiteye layık bir ilçeyiz. İlçemizde maden var, maden fabrikası var. Epeyce çalışanı var.

Ancak maden mühendisliği fakültesi neden açılmıyor? İlçede tarım var, hayvancılık var.

Ziraat fakültesi, veteriner fakültesi neden açılmıyor? İlçede dağ var, orman var.

Neden orman fakültesi açılmıyor? İlçede bir sürü inşaat var.    

Neden inşaat mühendisliği fakültesi açılmıyor?

Bunlar sadece bir kaçı. Burnumuzun dibinde nüfusu bizden birazcık fazla olan Burdur ilinde açılan Mehmet Akif ERSOY Üniversitesi buna örnek verilebilir. 26000 öğrencisi ile eğitim ve öğretime devam edilmektedir.. Ülkemizde bazı ilçelerde açılan fakülteler emsal teşkil edebilir. Bizim neyimiz eksik?’’     

Sevgili dostlar.

Burada sizlerin huzurunda politik ayrımı gözetmeksizin ilçemizin seçilmişlerine, atanmışlarına, ilçemizdeki ve ilçe dışındaki ilçemizin adını taşıyan sivil toplum örgütlerine, nüfus cüzdanında Şarkikaraağaç yazan herkese, Şarkikaraağaç’lıyım diyenlere, ilçede doğmasa bile Şarkikaraağaç’lı olanların evlatlarına ya da torunlarına, Şarkikaraağaç’tan evlenen damatlarımıza, içinde Şarkikaraağaç sevdası olanlara, Şarkikaraağaç’lı bürokratlara, iş adamlarına, esnaflara çağrıda bulunuyorum.

‘’Birlikten kuvvet doğar.’’ Atasözü ile Atatürk’ün: ’’Birlik ve beraberlik; ölümden başka her şeyi yener.’’ sözünü .ve Hacı Bektaşi Veli’nin ‘’Bir olalım, İri Olalım, Diri Olalım’’ sözünü hatırlatarak, ‘’Gelin Birlik Olalım. Şarkikaraağaç’a birlikte hizmet edelim’’ diyorum.

Mevzu bahis ilçe menfaati olduğunda gerisi teferruattır diyebilmeye var mısınız?

İlçemizi aydınlık yarınlara götürme mücadelesine var mısınız? Hizmet edeceğine inandığınız kişilere köstek olmaya değil destek olmaya var mısınız?

İlçemize fakülteler açılması yolunda çaba göstermeye var mısınız?

Öğrenci kontenjanının arttırılması yolundaki bir çalışmaya var mısınız?

İlçemizin ufkunu açmaya, ekonomisini geliştirmeye var mısınız?  

Emsallerini gördüğümüz, bünyesinde bütün yüksekokulları ve fakülteleri bulunan Vakıf Üniversitesinin kurulması yolunda adım atmaya var mısınız?

Sadece eğitim yuvası açılması için değil, İlçemize yapılabilecek olumlu her türlü hizmette birlik olmaya var mısınız?

Hepinize sevgi ve saygılarımla

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Ağs

AĞRIYI ÇEKEN BİLİR...

17Eyl

Bu da Benim Han'ım...

03Mar

BEN ANAMA DA VERİRİM

01Şub
04Oca

SEVGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL