Sağlıklı Maske Nasıl Olmalıdır? - İBRAHİM HALİL TİMUR

Sağlıklı Maske Nasıl Olmalıdır?


Dünya’yı etkisi altına alan Corona Virüs tehdidi sürüyor. 12 Aralık tarihinde Çin’in Wuhan Kentinde ortaya çıkan kısa süre içerisinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olan Corona Virüs nedeniyle maske günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiştir.

Salgın, pandemi süreçleri yeni normalimiz olurken, maskeli yaşam hayatımızın normal bir parçasına dönüştü. Nasıl güne hazırlanırken dişlerimiz fırçalıyor veya giyeceğimiz kıyafeti seçiyorsak, maskelerimizi de hazırlıyor, belki yeni maske seçiyor, yedek maskemizi yerine yerleştiriyoruz. Peki, maske konusunda yeterli bilgimiz var mı veya doğru maske kullanıyor muyuz? Pandemi yeniden tırmanışa geçerken, uzmanlar maske konusunda da doğru maske seçiminin bulaşmayı önlemede en önemli konulardan biri olduğu görüşünde.

Doktorlar ve sağlık uzmanları cerrahi maske kullanırken bizlerin genel tercihi ise tek kullanımlık olan, belirli bir sürede koruyuculuk özelliğini yitiren ve değiştirilmesi gereken maskeler. Çok kullanımlık kumaş maske seçeneği ise özellikle görünüş ve uzun süreli kullanım konforu açısından çoğumuz için doğru maske gibi gözükse de koruyuculuk açısından tartışılan bir seçenek.

İçerisinde filtre bulunduruyor mu, bu filtrenin özelliği nedir? Doğru maske testi, maskenin içerisine yalnızca virüs bakteriler değil aşındırıcı, aerosol damlacık, asbest lifleri ve mikro partikülleri alıp almadığını kontrol ediyor.

Meltblown filtreli maske burnun üst kısmından çenenin altına kadar uzanan, yanaklarında büyük bir kısmını kapatan bir maskedir. 3 katlı bir yapıya sahiptir ve içinde, yerleşik özel bir filtre bulundurur. Bu filtre sayesinde havadaki damlacıklar yoluyla bulaşan virüslerin solunmasını engeller.

İçerisinde yerleşik meltblown filtresi denilen özel bir filtre sistemi bulunduran üç katmanlı, burnu üst kısmından çenenin alt kısmına kadar uzanan ve yanakların büyük bir kısmını kapatan maske çeşididir. Bu filtrelerin havadaki damlacıklar yoluyla bulaşan virüslerin bulaşmasını engellediği kanıtlanmıştır. Bu bakımdan otorite ve uzmanlar, koronavirüs döneminde bu maskelerin kullanılmasını önermiştir.

Meltblown maske nereden alınır sorusuna gelecek olursak bu konuda üretim yapan farklı üreticilerin ürünleri, paket halinde satış merkezlerinin haricinde alınmaması tavsiyemizdir.

Özellikle üzerinde ÜTS kaydı için barkod bulunmayan maskeleri kullanmayınız.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 3

  • Dinçer | 15 Mart 2021 12:34

    Doğru acıklama halkı bilinçlendirmek lazım başarılar

  • Halil | 14 Mart 2021 22:40

    Ağzına sağlık abi çok öğretici bir yazı olmuş emeğine sağlık..

  • Mesut | 14 Mart 2021 20:37

    Çok güzel bir açıklama olmuş tebrikler teşekkür ederiz.

YAZARIN SON 5 YAZISI
14Mar