Aile Hayatının Önemi İnsanın Sorumluluk Varlığı - BAHATTİN ÖNER

Aile Hayatının Önemi İnsanın Sorumluluk Varlığı


Aile, toplum hayatının temel taşıdır, dünyaya gelen her insan aile içinde yaşamaya başlar. Ailesi tarafından korunur. Yetiştirilir, ilk terbiyesini ve bilgilerini burada alır. Onun için İslam aile hayatına büyük önem vermiştir. Çekirdek aile anne baba ve çocuklarından oluşmakla beraber geleneğimizdeki aile şekli ebeveyn ve çocuklarından başka büyük anne ve büyük babayı amca dayı hala teyze ve yeğenlerimde kapsar.

Aile, meşru ve hukuki bir akitle kurulur. Aktin geçerli olması için yeni bir yuva kurmaya karar veren tarafların bu akti rızaları ile gönüllü olarak yapmaları gerekir. ayrica evlenme akti evliliğin ömür boyu sürmesi niyetiyle yapılır. Böyle bir akitle farklı cinsten iki kişi bir araya gelerek bir yuva kurar, doğal olan cinsel ihtiyaçlarını karşılar. Arzularını meşru ve mübah bir yoldan tatmin ederler. Evlat sahibi olurlar soylarını sürdürürler.

İnsan türünün sağlıklı bir şekilde yeryüzünde varlığını sürdürmesi böyle bir aile ile mümkün olur. Allahu Tealanın insan vasıtası ile yeryüzünü mamur kılma iradesi ve takdiri de bu şekilde gerçekleşir. İslam’a göre gerekli şartları taşıyan her insanın, başta Rabbine olmak üzere kendisine ailesine ve topluma karşı sorumlulukları vardır, insan başıboş bırakılacağınım zanneder ayetine göre insan sorumlu bir varlıktır ve onun bir yaratılış amacı vardır, Rabbimize karşı sorumluluğumuz onun rızasına göre yaşamaktır. Ona iman edip kendisine tevdi edilen görevleri yerine getirmesidir.

Eşimiz çocuklarımız anne babamız yakın ve uzak akrabamızdan olusan ailemize karşıda sorumluluklarımız vardır. Eşlerimize iyi davranmak anne babamıza itaat etmek akrabalarımızla ilgilenmek, çocuklarımızın eğitim ve öğretimini temin edip onların topluma hayırlı birer insan olarak yetişmeleri için gayret etmek görevimizdir.

Çevreye veya topluma zarar verecek davranışlardan uzak durmak, onların haklarına saygı göstermek, toplum menfaati için çalışmak ise içinde yaşadığımız çevreye ve topluma karşı sorumluluklarımızdandır, bütün bu sorumluluklar Allah’ın ve büyüklerinin rızasını kazanmak amacıyla yerine getirilirse ibadet olarak nitelendirilir. Diye düşünür ve vatan çalışkan insanların omuzları üzerinde yükselir, selam ve dua ile.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
20Mar
06Haz

İlla Edep..

12Oca
03Oca

Geçmişin Muhasebesini Yapmak

14Ara