Sabır…
Sabır her zaman güzeldir. Sabredenler daima doğru yolu bulurlar; sabretmeyenler ise o yolun dışında kalırlar. Dostlarının kıymetini bilen insan doğru yoldan şaşmaz, dostlarını satanlar ise kendilerini de satarlar. Böyleleri doğru yolu asla bulamazlar. Hele bir de yalancı ve dedikoducuysalar, vay hallerine! Er geç tek başlarına kalacaklar; güzel dostlarını bir daha bulamayacaklar. Çünkü onlar, yalnızca kendileri gibileri bulup dost edinirler.
İnsan, yanına yakışanı değil, ruhuna yakışanı seçmeli. Kalbimin içindeki yarama sordum: “Neden yara aldım?” diye. Bana “Geç kaldınız.” dedi. “İyi dost seçmemişsiniz.” diye de ekledi. Kendi kendime sordum sonra: “Neden bugün olmuş hâlâ etrafına bakmamışsın?” Meğer ben herkesi kendim gibi bildiğim içinmiş… Herkes benim gibidir sandım, oysa her şey menfaatmiş dostum.
Unutma ey insanoğlu: Cebi dolu olan değil, kalbi zengin olan kazanır. Cömertliğin sonu saadet, yalancılığın sonu rezalet, doğruluğun sonu ise selamettir. (Hz. Ali r.a.)
Kaybedeceksen bile, hep iyi niyetinden kaybet. Çünkü hak, er ya da geç yerini bulur. Güzelliğiyle, samimiyetiyle kalabilen dostlarımıza selam olsun.
Malınızla, mülkünüzle çok da övünmeyin. Ben her mezarlığa gittiğimde kim ağa, kim paşa ayırt edemiyorum. Öyleyse dostlarınızın kalbini kırmayın; çünkü o borcu ödeyemezsiniz. Mal da mülk de sizi kurtarmaz. Allah yolunda yaptığınız ibadetler, hayırlı hizmetler belki kurtarır sizi, güzel dostlarım.
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yoktu; nice elbiseler gördüm, içinde insan yoktu. Ne elbise sizi kurtarır, ne de malınız mülkünüz… Sizi kurtaracak olan; yaptığınız ibadetler, güzel işler ve içten gelen samimiyettir.
Ey cahiller, ey yalan ve dedikodu yapanlar! Vay halinize…
Şair der ki: “Uğradığınız haksızlığın hesabını sormadığınızdan sakın üzülmeyiniz; yukarıda Allah var.” Bazen yaşadıklarımız gücümüzün üzerindedir; bazen de hesap sorma kudreti sadece Allah’a aittir.
Kader nedir bilir misiniz ey cahiller? Elbette bilmezsiniz. Çünkü gittiğiniz yol yol değildir. Allah yolu nedir bilir misiniz? Eğer bilseydiniz, güzel dostlarınızın arkasından yalan ve dedikodu etmezdiniz. Kendi egolarınız ve çıkarlarınız uğruna, güzel insanların arkasından kurduğunuz o alçakça düzenlerle toplumda yeriniz kalmamıştır.
Doğru yolda olan güzel dostlarım; duanın gücüne inanın. Kalbin yolunu kaybettiğinde, dua en güvenli limandır. Her sıkıntı, sabrımızı sınar; sabır ise acıyı taşırken umudu yitirmemektir.
Kalbini kırdılarsa, sadece onlar düşünsün. Sen yeter ki doğru yoldan ayrılma. Kalbini mi kırdılar, haksızlık mı yaptılar? Sabret ve Allah’a havale et. Gerisini onlar düşünsün. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir ve O’nun adaleti şaşmaz.