• Haberler
  • Asayiş
  • Vali Yavuz: 2025'in İlk 8 Ayında 49 Terör Operasyonu Düzenlendi

Vali Yavuz: 2025'in İlk 8 Ayında 49 Terör Operasyonu Düzenlendi

Vali Yavuz: 2025'in İlk 8 Ayında 49 Terör Operasyonu Düzenlendi

MALATYA (MHA) - Malatya Valisi Seddar Yavuz, 2025 yılının ilk 8 ayında kentte yürütülen güvenlik, asayiş ve suçla mücadele çalışmalarına ilişkin bilgiler paylaştı.

Valilik binasında Emniyet Müdürü Arif Çankal ve İl Jandarma Komutanı Tolunay Başer ile birlikte kameralar karşısına geçen Vali Yavuz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın koordinasyonunda, emniyet, jandarma ve istihbarat birimlerinin sahada etkin şekilde görev yaptığını belirterek, Malatya’nın huzuru ve güvenliği için fedakarca çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Terörle mücadele çalışmaları

Vali Yavuz, terörle mücadele kapsamında 1 Ocak-31 Ağustos tarihleri arasında 49 operasyon düzenlendiğini, 56 kişinin gözaltına alındığını, 12’sinin tutuklandığını ve 17’sinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını aktardı. Yavuz, geçmiş yıllarla kıyaslandığında operasyon sayısının 2024 yılına göre azaldığını ifade etti.

Düzensiz göçle mücadele

Düzensiz göçle mücadelede 40 operasyon gerçekleştirildiğini, 58 organizatörün gözaltına alındığını, 9’unun tutuklandığını ve 427 düzensiz göçmenin yakalandığını belirten Vali Yavuz, “Göç alanındaki çalışmalarımız insani yaklaşımlarla sürüyor” dedi.

Narkotik suçlarla mücadele

Narkotik suçlarla mücadelede de bin 613 olay ve operasyon gerçekleştirildiğini, bin 895 zanlının gözaltına alındığını, 368’inin tutuklandığını ve 132’sinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını aktaran Vali Yavuz, ele geçirilen maddelerle ilgili şu bilgileri paylaştı: 26 bin 751 gram metamfetamin, 261 bin 485 adet sentetik ecza, 16 bin 356 gram esrar, 22 bin 216 gram skank, 7 bin 406 gram sentetik kannabinoid, 2 bin 218 adet ekstazi hap, bin 308 kök kenevir bitkisi ve 808 gram gamma hidroksi bütirat.

Organize suç ve kaçakçılık operasyonları

Organize suç örgütlerine karşı 13 operasyon gerçekleştirildiğini, 106 zanlının gözaltına alındığını, 68’inin tutuklandığını ve 18’inin adli kontrolle serbest bırakıldığını da belirten Vali Yavuz, ele geçirilen silah ve malzemelerin 47 tabanca, 3 kuru sıkı tabanca, 10 tüfek, 1.159 fişek ve 2 uzun namlulu silah olduğunu açıkladı.

Kaçakçılık suçlarında 1 Ocak-31 Ağustos 2025 tarihleri arasında 133 operasyon gerçekleştirildiğini belirten Yavuz,  155 kişinin gözaltına alındığını, 3’ünün tutuklandığını ve 3’ünün adli kontrolle serbest bırakıldığını dile getirdi.

Asayiş suçlarındaki gelişmeler

Yavuz, Asayiş suçlarında ise 16 bin 569 olayın meydana geldiğini bu olaylarda bin 422 kişinin gözaltına alındığını ve 520’sinin tutuklandığını söyledi.

Evden hırsızlık olaylarında ise 203 olayın yaşandığını aktaran Vali Yavuz, “Bu rakam 2022 yılında 585, 2023’te 979 ve 2024’te 334 olarak kaydedilmişti. İş yerinden ve kurumlardan hırsızlıkta 159 olay yaşandı. Dolandırıcılık suçlarında 502 vaka kaydedildi” dedi.

2022-2025 yılları ilk 8 aylık verilerle karşılaştırıldığında; evden hırsızlıkta yüzde 65,3, dolandırıcılıkta yüzde 21,3, iş yeri ve kurumlardan hırsızlıkta yüzde 10,6, motosiklet hırsızlığında yüzde 5,2, otodan hırsızlıkta yüzde 24,3, yağma ve gasp suçlarında yüzde 27,8 oranında azalış sağlandı. Kişilere karşı işlenen suçlarda ise; konut dokunulmazlığı ihlali yüzde 64,1, hakaret yüzde 43,9, tehdit yüzde 36,3, kasten öldürme yüzde 31,2, kasten yaralama yüzde 6,2, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma yüzde 66 ve cinsel taciz suçlarında yüzde 19 azalma görüldü.

Aranan şahıslar ve siber suçlarla mücadele

Aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda 4 bin 921 kişi yakalanarak adli makamlara teslim edildiğini ifade eden Yavuz, siber suçlarla mücadelede 3 bin 466 çalışma yürütülerek suç unsuru taşıyanlar adli mercilere intikal ettirildiğini söyledi.

Trafik güvenliği ve denetimler

Trafik güvenliğine de değinen Vali Yavuz, 2025’in ilk 8 ayında bin 711 ölümlü ve yaralanmalı kazanın meydana geldiğini, ölümlü kazalarda yüzde 9,5 azalış olduğunu, yaralanmalı kazalarda ise yüzde 1,9 artış olduğunu söyledi. Yavuz, kaza yerinde ölümlerde yüzde 4, hastanede ölümlerde ise yüzde  19 oranında düşüş gözlemlendi.

Vali Yavuz, okul servisleri ve öğrenci güvenliği için denetimlerin artırılacağını, eğitim faaliyetlerinin süreceğini vurguladı. Açıklamasının sonunda hemşehrilerine duyarlılıkları ve ihbarları için teşekkür eden Vali Yavuz, “Malatya’da huzur ve güvenlik alanında ciddi iyileşme var. Ancak bu, yalnızca güvenlik birimlerinin değil, tüm vatandaşlarımızın katkısıyla mümkün. Hep birlikte daha güvenli bir Malatya için çalışmaya devam edeceğiz” dedi

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05323866251
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!