Başkan Özgül: Yeni Harç Uygulaması Emlak Piyasasındaki İstikrarı Bozacaktır
Başkan Özgül: Yeni Harç Uygulaması Emlak Piyasasındaki İstikrarı Bozacaktır
Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, TBMM’de yasalaşarak yürürlüğe giren yeni torba yasa kapsamında emlak işletmelerine getirilen yıllık sabit harç uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Özgül, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekillerine seslenerek, büyükşehirlerde emlak işletmelerine yıllık 40 bin TL, büyükşehir olmayan illerde ise 20 bin TL harç getirilmesinin sektör için oldukça yüksek olduğunu belirtti. Bu rakamların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yasalaşan torba yasa ile bazı meslek gruplarına yıllık sabit harç ödeme zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Özgül, emlak sektörünün son yıllarda ciddi ekonomik baskılar altında faaliyet gösterdiğini ifade etti. Artan ilan ücretleri, yüksek kira bedelleri, oda aidatları, sertifika ve munzam aidat giderleri ile birlikte işlem hacminin düştüğünü dile getirdi.
Buna rağmen emlakçıların tüm belgeleriyle kayıtlı şekilde çalıştığını belirten Özgül, sektörün devlete vergi ödediğini, istihdam sağladığını ve ekonomiye katkıda bulunduğunu söyledi.
Yeni harç uygulamasının özellikle küçük ölçekli emlak işletmelerini kapanma riskiyle karşı karşıya bırakacağını vurgulayan Özgül, bu düzenlemenin kayıtlı esnafı cezalandırırken kayıt dışı faaliyetleri artıracağını ifade etti. Söz konusu düzenlemenin meslek mensuplarının ekonomik varlığını tehdit ettiğini, emlak piyasasındaki istikrarı bozacağını ve dürüst esnafa yeni bir mali yük getirdiğini kaydetti.
Başkan Özgül açıklamasında, “Bu nedenle emlak sektörüne yönelik yıllık harç uygulamasının yürürlükten kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Ayrıca uygulamanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunan Özgül, yalnızca belirli meslek gruplarının bu yükle karşı karşıya bırakılmasının adil olmadığını belirtti. Yetkililerin sektörün yaşadığı sıkıntılara duyarlı olacağına inandığını ifade eden Özgül, gerekli girişimlerin yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.