Başkan Kiraz, İktidar İnsanların Yoksulluğuyla Alay Etmektedir

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, 'Zamlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, iktidar insanların yoksulluğuyla alay etmektedir.' Dedi.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Doğalgaza, elektriğe, oduna, kömüre fahiş zamlar yaptıktan sonra 4 milyon haneye iki taksitte 450-1150 TL yardım yapılacağını ilan eden iktidar, insanların yoksulluğuyla alay etmektedir.

 Bir gecede döviz kuruna müdahale için 7 milyar dolar satıp 126 milyar lirayı bir avuç dolar zenginine aktaran iktidarın, toplamı 3 milyarlık bu destekten yararlanacaklara, başvuruda bulunma ve yoksulluğunu belgeleyip tescilletme mecburiyeti getirmesi saygısızlık ve utanç vericidir!

Yılbaşında yaptığı fahiş zamlarla vatandaşa yeni yılı dar eden iktidar, zamları geri çekmek yerine halkın yoksulluğunu istismar etmeye yöneldi. Kış ortasında elektriğe yüzde 52-127 arası, doğalgaza yüzde 25, kömüre yüzde 72, oduna yüzde 32,6 zam yapıldıktan sonra çıkıp 4 milyon haneye ‘ısınma desteği’ verileceğini açıklamak, milyonlarca insanın çaresizliğiyle alay etmektir. Bakanın açıklamasına göre 4 milyon haneye iki taksitte yapılacak ısınma yardımının tutarı 450 TL ile 1150 TL arasında olacak. Destek tutarları arasındaki üç kata varan bu farkın gerekçesi nedir? Ortalama bir hanede beş kişinin yaşadığı düşünülürse 20 milyon kişi evinde kara kışta ısınamadan, üşüyerek yaşıyor.

Kışın en şiddetli günleri yaşanırken, ısınma desteği için başvurular şubat ayında alınacak, ilk taksit mart ayında ödenecek. Sadece bu bile iş bilmezliğinin kanıtıdır. Yapılan zamlar sonrası bir ailenin aylık elektrik faturası 400-500 liraya, doğalgaz faturası 600-700 liraya yükselirken, kömürün tonu 3500 liraya, 25 kiloluk torba kömür 90 liraya çıkmış iken 6 ayda ve iki taksitte 450-1150 TL ısınma desteği, çaresiz milyonlara ‘ne haliniz varsa görün’ demektir.

Desteğin talebe göre kömür ya da doğalgaz faturası için verileceğini, başvuruların halk arasında ‘Fakir-Fukara Fonu’ olarak adlandırılan Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarına yapılacağını, ödemelerin PTT üzerinden gerçekleştirileceğini belirten bakanın bu açıklamaları, vatandaşın kış günü ısınma desteği kuyruğuna girmeye mecbur edileceğini gözler önüne sermektedir.

İktidar halka yardım konusunda gerçekten samimi ve iyi niyetli ise önce ısınma aydınlanma faturalarına, elektrik-doğalgaz-kömüre yaptığı fahiş zamları derhal geri çekmeli, ondan sonra destek ödemelerini tek seferde ve yaza kadar her ay aynı tutarda yapmalıdır. 4 milyon haneye, 20 milyon yurttaşa ısınma desteği olarak ödeneceği açıklanan toplam tutar 3 milyar TL’dir.

20 Aralık gecesi 18 liralık dolar kuruna müdahale için 7 milyar dolar (126 milyar TL) satarak, hazine ve Merkez Bankasının içini boşaltan, bir avuç hesap sahibinin servetini katlamasına olanak sağlayıp kur farkı ve faiz garantisi veren iktidarın bu operasyonla bir gecede birilerine akıttığı para, 4 milyon haneye destek için reklamını yaptığı 3 milyarlık ısınma desteğinin 42 katıdır!

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN