Malazgirt Zaferi  (26 Ağustos1071)

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2021 11:17

Malazgirt Savaşı 26 Ağustos 1071 Cuma günü Malazgirt Kalesi eteklerinde Bizans İmparatoru Romanos Diogenes ile Türk Hakanı Alp Arslan arasında cereyan etmiştir. Bazı kaynaklara göre Türk askerinin mevcudu 50.000, Bizans ordusunun mevcudu ise 200.000 askerden oluşmaktaydı. Gene tarihçilere göre Bizans askerleri içinde bir çok milletten asker olduğu gibi, ücretli askerler de vardı. Para için savaşan Bizans ordusunda bu askerler arasında henüz Müslümanlığı kabul etmemiş Oğuz ve Peçenek Türkleri de vardı.

26 Ağustos 1071 Cuma günü Alp Arslan askerine Cuma Namazını kıldırdıktan sonra Malazgirt Kalesi eteklerinde Bizans ordusuyla savaşa tutuşmuştur. Savaşın en kızıştığı zamanda Türk asıllı askerlerin Tük Hakanı Alp Arslan 'ın tarafına geçmesi ile savaşı Türkler kazanıp, Anadolu' ya ilk adımlarını atmışlardır. Selçukluların Alp Arslan komutasında Anadolu'ya girmeleri ile Türkistan'dan sonra 2. yurdu Türkiye olmuştur.

Türk Hakanı Alp Arslan savaşı kazanıp Bizans İmparatoru ' nu esir aldıktan sonra onunla bir antlaşma yaparak Bizans İmparatoru Romanos Diogenes 'in ülkesine gitmesine aldığı bazı tavizler sonunda izin verir. Ancak Bizans İmparatoru ülkesine vardığında yerine Mikhael Dukas'ın imparator olduğunu görür. Bu arada Romanos Diogenes bu yeni imparatorun emri ile bir Ermeni prensi tarafından gözüne mil çekilerek öldürülür.

Türk Hakanı Alp Arslan Malazgirt Savaşı ' nı kazandıktan sonra 200. 000 kişilik bir ordu 1072 yılında Türkistan seferine çıkar, bir çok yeri aldıktan sonra Barzan Kalesi'ne gelir, kale kumandanı biraz direndikten sonra teslim olur. Malazgirt Zaferi kahramanı Türk komutanı Alp Arslan , bu Barzan kalesi komutanı tarafından ayağını öpmek bahanesiyle bıçakla yaralanır . Malazgirt kahramanı Alp Arslan bu yaralamadan dört gün sonra vefat eder .

Netice olarak :

a - Türkler Malazgirt Zaferi sonucu Anadolu'ya girmişler ve yeni bir Türk yurdu kazanmışlardır.

b- Malazgirt Zaferi avrupalıları ürkütmüş, avrupalılar birleşerek Haçlı Seferlerini tertiplemişlerdir.Bu seferler sonrası da Türkler Anadolu'da Osmanlı Devleti'ni kurmayı başarmışlardır .

c- Malazgirt Zaferi dünya tarihini etkileyen bir zafer olarak tarihte yerini almıştır.

d- Malazgirt Zaferi Türklerin Anadolu topraklarına girişinin ayak sesi olmuştur.

950. Yılını kutladığımız Malazgirt Zaferi ' ni bizlere hediye eden Anadolu kapılarını biz Türklere açan,Selçuklu Hakanı Alp Arslan ' nı ve Malazgirt Zaferi kahramanlarını rahmetle anıyor ve saygıyla önlerinde eğiliyoruz.

Saygılarımla.

SON 5 YAZISI

Kıbrıs Barış Harekatı

06 Ağustos 2022 00:59

OKU

Kurban Bayramı

06 Temmuz 2022 14:58

OKU

Fatih Sultan Mehmet 

06 Haziran 2022 01:49

OKU

Yıldırım Bayezit İle Timur’un Savaşı

05 Şubat 2022 19:12

OKU

- ATTİLA -

20 Aralık 2021 11:34

OKU