Çölyak Hastalarına Müjde: Malatya'da 300 Metrekarelik Glütensiz Kafe Açıldı
Çölyak Hastalarına Müjde: Malatya'da 300 Metrekarelik Glütensiz Kafe Açıldı
Malatya Büyükşehir Belediyesi, özel beslenme gereksinimi olan vatandaşlara yönelik olarak Sümerpark içerisinde Glütensiz Kafeyi hizmete açtı. 300 metrekarelik alan üzerine inşa edilen kafeyle birlikte glütensiz beslenmek zorunda olan vatandaşların sosyal yaşamda yaşadığı kısıtlamalar ortadan kalkmış olacak.
Sosyal belediyecilik kapsamında her vatandaşın ihtiyaçlarını gözeterek herkesi kapsayan bir şehir oluşturmak için çalışmalar yürüten Malatya Büyükşehir Belediyesi, glütensiz beslenmek zorunda olan vatandaşların sosyal yaşamda yaşadığı kısıtlamaları azaltmak için önemli bir hizmeti hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Sümerpark içerisinde inşa edilen Glütensiz Kafe ile çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti bulunan vatandaşlara hizmet verecek.
Glütensiz Kafenin açılışında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, 'Bugün burada yalnızca bir işletmenin kapısını aralamıyoruz. Aynı zamanda sosyal sorumluluğu önceleyen, erişilebilirliği güçlendiren ve insan odaklı belediyecilik anlayışımızın önemli bir nişanesini daha şehrimize kazandırıyoruz. Yaşamımızda temel ihtiyaçlarımızı karşılamak kadar, yaşam kalitemizi artıracak hizmetlere ulaşabilmek de büyük önem taşıyor. Özellikle çölyak hastalığı gibi özel beslenme gereksinimi olan vatandaşlarımız için dışarıda güvenle yemek yiyebilmek, sosyalleşebilmek bir lüks değil, temel bir haktır. Biz de bu hakkı güçlendirmek, hassasiyeti olan hemşerilerimize güvenli bir sosyal alan sunmak için bu adımı atıyoruz. Dezavantajlı grupların şehir hayatında karşılaştığı engelleri azaltmak birinci önceliğimizdir. Geçtiğimiz cumartesi günü, özel gereksinimli vatandaşlarımızın rahatlıkla erişebileceği Engelsiz Yaşam Merkezi'nin ikinci etabının temelini attık. Bu yaşam ve spor merkeziyle engelli kardeşlerimizin çok daha konforlu ve güzel bir hayata kavuşacaklarını ümit ediyoruz. Bugün burada, Büyükşehir Belediyemizin iştiraki olan BELSOS eliyle, ulaşımın en kolay olduğu bir noktayı özellikle çölyak hastalarımızın ve hassas beslenen vatandaşlarımızın çok rahat erişebilmesi için bu merkezi konumu tercih ettik. Bu projenin temel amacı asla ticari değildir. Hiçbir zaman bu çalışmaya ticari bir gözle bakmadık. Çünkü glütensiz beslenme bazı hemşerilerimiz için bir tercih değil, hayatı zorlaştıran bir zorunluluktur. Bizim amacımız farkındalık oluşturmak ve sağlıklı, temiz içerikli beslenmeye önem veren vatandaşlarımızın taleplerine karşılık verebilmektir. Göreve geldiğimiz günden beri hep söyledik; STK'larımızla birlikte çalışıyoruz, taleplerini dikkate alıyoruz. Bu süreçte çölyak hastalarımızın taleplerini sık sık duyduk. Burada eşime de ayrıca teşekkür etmek istiyorum; kadın kollarımızla birlikte bu konuda sürekli bizlere temas ettiler ve gerçekten büyük bir ihtiyaç olduğunu bizler de gördük. Önce MEGSAŞ'ta glütensiz ekmek üretimine başladık. Ardından gelen talepler doğrultusunda burada bir Glütensiz Kafe açma kararı aldık. Bu projenin hayata geçmesinde emeği olan tüm mesai arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.
Malatya Valisi Seddar Yavuz ise 'Malatya'da her gün güzel şeyler oluyor. Malatya her geçen gün değişiyor, güzel hizmetlerle buluşmaya devam ediyoruz.
Dezavantajlı gruplara olan hizmetlerimizi de artırıyoruz. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve ekibinin çalışmasıyla böyle güzellikler ortaya çıktı' dedi.
Çölyak Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu da 'Çölyak hastalaları için bu kafenin açılması çok önemli. Çok büyük bir ihtiyaç karşılandı. Malatya Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. Bizler için çok büyük bir farkındalık oldu. Dışarıda yemek yiyemiyorduk bu kafe sorununuzu giderecek' diye konuştu.
Konuşmaların ardından bölgede ilk olan Glütensiz Kafenin açılışı yapıldı. Açılışa; Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, AK Parti Malatya İl Başkanı Ali Bakan, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, Çölyak Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu ile çölyak hastaları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, glüten hassasiyeti yaşayan vatandaşlar için güvenli, sağlıklı ve erişilebilir bir sosyal alan sunan Glütensiz Kafe ile şehirde önemli bir ihtiyaca daha cevap vermiş oldu. 300 metrekarelik alan üzerine kurulan Glütensiz Kafe'nin 130 metrekare kapalı alan ve 135 metrekare açılır-kapanır teras bölümü bulunuyor. Tesis, yalnızca bir kafe olarak değil, hijyen koşulları ve özel üretim standartlarının titizlikle sağlandığı bir yaşam alanı olarak tasarlandı. Glütensiz beslenmek zorunda olan bireylerin dışarıda güvenle yemek yiyebileceği, sosyal hayatın içinde kendilerini rahat hissedebilecekleri bir hizmet hayata geçirildi. MEGSAŞ ürünlerinin yer alacağı kafede, glütensiz ürünlerin barkodlu satışları da yapılacak.
Glütensiz Kafe açılışında konuşan çölyak hastaları, kendilerine yönelik gerçekleştirilen hizmetten duydukları memnuniyetlerini dile getirdiler.
'BÖYLE BİR YERE ÇOK İHTİYACIMIZ VARDI'
Çölyak hastalarına yönelik yapılan hizmetlerden ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in duyarlılığından dolayı teşekkür eden Malatya Çölyaklılar Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu, 'Büyükşehir Belediye Başkanına ve eşine bizlere böyle bir yeri kazandırdıkları için çok teşekkür ediyorum. Çok büyük emekleri var. BELSOS ve MEGSAŞ genel müdürlüklerine de çok teşekkür ediyorum. 178 çeşit ürün var. Böyle güzel bir mekanı bizlere sundular. Malatya'da 1800 çölyak hastası var. Dolayısıyla dışarıda sosyalleşme açısından böyle bir yere çok ihtiyacımız vardı. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum' dedi.
'BİZ ZORLUK ÇOK ÇEKİYORDUK'
12 yaşında Çölyak hastası Yusuf Yat, yaşadıkları zorluklardan dolayı böyle bir mekana kavuşmanın kendisi için önemli olduğunu söyleyerek, '6. sınıf öğrencisiyim ve çölyaklıyım. Glütensiz Kafe'nin açılması iyi oldu. Merkezi bir yer. Biz zorluk çok çekiyorduk. Arayıp bulamadıklarım ürünlerin hepsi artık burada var. Ulaşımı kolay bir yer. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımızın bizi düşünerek böyle bir mekan açmasından dolayı çok teşekkür ediyorum' diye konuştu.
'DIŞARIDA AÇ KALIYORDUK'
Zeynep Akdeniz ise, evden çıktıklarında çölyaklı olduğu için dışarıda kendisine yiyecek bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, 'Dışarıda aç kalıyorduk. Paran olsa bile hastalıktan dolayı alma imkanımız olmuyordu. Bu nedenle kendimizi eve nasıl atacağımızı ve hemen nasıl bir şeyler yiyelim diyorduk. Bizim için Glütensiz Kafe çok güzel bir durum oldu. Emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.