10 İl'de 3 Ay OHAL İlan Edildi

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Uzmanlar bu iki depremi istisnai yer hareketi olarak tabir ediyor. Çok büyük bir yıkıma sebep oldu. Coğrafyamızın en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıyayız" dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremin yaşandığı 10 ilimizi genel hayata etkili afet bölgesi(OHAL) olarak ilan ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası yapılan çalışmalara dair açıklama yaptı.

"DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN İSTİSNAİ YER HAREKETLERİ"

Erdoğan, bölgedeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu:

Elbistan merkezli depremin şiddeti 7,6 olarak ölçüldü. Uzmanlar bu iki depremi birbirinden bağımsız ve birbirini tetikleyen ve dünyada örneği olmayan istisnai yer hareketleri olarak tarif ediyor. Her iki depremde yer yüzünde 7 kilometre gibi yıkımın şiddetini artıran bir yakınlıkta yaşanmıştır. Kırılan fayların genişliği itibarıyla da bu depremler çok geniş bir alanda çok büyük yıkıma sebebiyet vermiştir. Dolayısıyla sadece cumhuriyet tarihinin değil coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Devletimiz tüm kurumları, kuruşları personeli ve imkanlarıyla depremin ilk anından itibaren seferberlik ruhuyla deprem bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.

"ÇALIŞMALARINI HIZLA SÜRDÜRÜYORUZ"

Depremin 10 ilimize yayılan yıkım etkisini göz önüne alarak ülkemizin dört bir yanındaki uzman personelimize ve araçlara hemen bölgeye hareket etme talimatı verdik. Hava şartlarının zorluklarına rağmen ekiplerimiz bölgeye ulaşmak ve çalışmaya katılmak için fedakarca mücadele etti. Çok sayıda artçı sarsıntının hasar gören binalarda ortaya çıkardığı tehlikeler de çalışmaları olumsuz etkiliyor. Şartların zorluğuna bakamadan devletimizin tüm imkanlarını kullanarak, vatandaşlarımızın da desteğiyle arama kurtarma çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. Halihazırda 53 bin 317 arama kurtarma görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor, yurt içi ve dışından gelen ekiplerle bu sayı her geçen saniye artıyor.

OHAL ilan edildi, 10 ilde 3 ay geçerli olacak Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

"TEDBİRLERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ"

Çok daha fazla sayıda kamu görevlisi, sivil toplum kuruluşu görevlisi ve gönüllü de çalışmalarda yer alıyor. Kurtulanların barınmadan giyeceğe ve yiyecekten ısınmaya kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tedbirleri de hayata geçiriyoruz. Şu ana kadar 4 bin çadır 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri afetzedelere ulaştırılmak üzere bölgeye gönderildi.

"CUMHURBAŞKANI YARDIMCIMIZ FUAT OKTAY AFAD ÇALIŞMALARININ KOORDİNASYONUNU YÜRÜTÜYOR"

Felaketin yaşandığı her ilimize mevcut yöneticileri desteklemek için ilave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. 81 vilayetimizdeki kamu kurumları yöneticilerinin tamamı kendi şehirlerinde deprem bölgesiyle ilgili çalışmalar konusunda yoğun bir gayret içindedir. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen faaliyetleri takip ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay da AFAD Merkezi’nde çalışmaların koordinasyonunu yürütüyor.

CAN KAYBI SAYISI ARTIYOR

3549 vefatımız, 22 bin 168 yaralımız var. En büyük tesellimiz şu ana kadar 8 binin üzerinde vatandaşımızın enkaz altından sağ olarak kurtarılmış olmasıdır.

10 İLDE OHAL İLAN EDİLDİ

Depremin yaşandığı 10 ilimizi genel hayata ilgili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yönetilmesini temin için Anayasa’nın verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini tamamlayacağız.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN