Herkes Okumalı mı?

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME: 14 Şubat 2022 14:24

Herkes okumalı. Hemde bol bol kitap okumalı. Okumalı ama herkesin muhakkak diploma sahibi olmasına gerek yok. Çünki binlerce genç üniversiteyi bitiriyor diploma alıyor branşında bir işe giremeyince artık diğer işleride yapmıyor, yapamıyor. Memleketin ustayada, aşçıyada, çiftçiyede, işçiyede ihtiyacı var. Herkes kabiliyeti doğrultusunda bir işe yönlendirilmeli.

Matamatiği sevmeyen başaramayan birisine mühendislik diploması vermenin gereği yok. Sözel zekâ, sayısal zekâ diye bir kavram var. Bir veli okula gelmişti çocuğu için hocam buna yaptığım okul masrafını sigortasına yatırsaydım emekli olurdu dedi. Uygulaması yapılmayan bir öğrenmenin faydası yok. Bir makina mühendisi muhakkak devlet işinde çalışacak diye bir şey olmamalı. Kendisinin üretime bizzat katkıda bulunacak bir bilgi birikimine sahip olması gerekir. Bir ziraat mühendisi bahçeciliği, tarımı uygulamalı olarak bilmeli eğitimini bizzat bahçede yapmalı. Ve bahçecilik, hayvancılık yapmalı. Diplomayı alınca gurur yapıp artık kimseden de bir şey soramıyor. Tıkalı bir lavaboya bir kimya mühendisi açamıyorsa eğitiminde sorun var demektir. Eğitimde sayı değil verimlilik önemli. Dilekçe yazmasını bilemeyen lise hatta üniversite mezunları ile karşılaşıyoruz. Nereye başvuracak haklarını nasıl savunacak bilmeyen diplomalı çok.

Çok üniversitemiz olacağına az fakat verimli, dünya sıralamasına giren üniversitelerimiz olmalı.

Pratik kabiliyeti olan pratik işlerde araştırmacı ruhu olanlar üniversitelerde istihdam edilmelidir.

Netice eğitimle ilgili çok sorunumuz var. Bir milleti yıkmak istiyorsanız eğitim sistemini çarpık hale getirin demişler. Ülkemizin birinci ve öncelikli sorunu eğitim sorunudur.

SON 5 YAZISI

Gönüllerde Buldum Seni

22 Nisan 2024 00:25

OKU

Dosta Doğru

19 Ocak 2024 00:34

OKU

Allah’ın Kudreti

04 Ocak 2024 13:16

OKU

İncitme Ananı Yazıktır Günahtır

14 Aralık 2023 12:04

OKU

Çocuklar Zulüm Görmesin

16 Kasım 2023 12:32

OKU