SEVGİLİNİZİ KÜÇÜK HEDİYELERLE DE OLSA MUTLU EDİN - İBRAHİM YILDIZ

SEVGİLİNİZİ KÜÇÜK HEDİYELERLE DE OLSA MUTLU EDİN


Sevgili dostlar,

İnsanların hassas olduğu bazı gün ya da geceler mevcuttur. Doğum günü, sevgililer günü, anneler günü, dünya kadınlar günü, öğretmenler günü, hemşireler günü, resmi ve dini bayram günleri, kandil geceleri, engelliler günü, evlenme günü, ölüm günü vb. bunlardan bazılarıdır.

Bu tür gün ve gecelerin bazıları insanları sevindirir, bazıları heyecanlandırır.  Bazıları duygusallaştırır, bazıları da hüzünlendirir. Bu defa sizlere Sevgililer günü ile ilgili araştırmalarımdan söz etmek istiyorum. Sevgililer gününün tarihçesi hakkında pek çok rivayet söylenmektedir. Sevgililer gününün kökeni, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda ‘’Aziz Valentin Günü’’ (İngilizce, St. Valentine’s Day) olarak bilinir. Valentine kelimesi, batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamındadır. M.S. 3.yüzyılda Roma İmparatoru Claudius II. ordusunu güçlendirmek için genç erkeklerin evlenmesini yasaklamış, bu yasağa karşı gelen Aziz Valentine, gizli nikahlar düzenleyerek gençleri evlendirmeye devam etmiştir. Tabi ki, ihanetin karşılığını canıyla ödeyen Aziz Valentine M.S. 270 yılında 14 Şubat günü idam edilmiştir.

Bu sebeple her yıl 14 Şubat günü sevgililer günü olarak kutlanmaktadır. Eski Roma’da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gün olduğu söylenir. Çünkü bugünde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırmış. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da bilinirmiş. O günü takip eden 15 Şubat gününde de Lupercalla Bayramı başlıyormuş. Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyormuş. Gençler sadece bu bayram süresince birbirlerinin partneri oluyorlarmış. Hangi genç kadının hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalla Bayramı’nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyormuş.

Romalı genç kızlar, isimlerini küçük kâğıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlarmış. Genç Romalı erkekler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlarmış. Bu birliktelikler birbirine âşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonuçlanıyormuş. Tarihte en net sevgililer günü kutlaması 1800 yılında Amerika’da Esther Howland’ın ilk sevgililer günü kartını yollaması ile başlamıştır. Bu süreçte çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olma özelliği kazanmıştır. Yine bir başka rivayete göre de sanılanın aksine 14 Şubat’ın Aziz Valentin’in doğum ya da ölüm tarihiyle bir ilişkisi olmayıp, 14. Yüzyılda yaşamış İngiliz şair Chaucer, 14 Şubat tarihiyle romantizm / aşk arasında ilişki kuran ilk isim olarak dikkat çekmektedir. Chaucer’e göre kuşların eşlerini seçtikleri tarihin 14 Şubat olduğuna inanılırmış. Sevgililer günündeki en yaygın uygulama eşe ya da sevgiliye verilen karttır. Verilen bu kartlara sevgi mesajları, aşk şiirleri vs. yazılır. Bu önemli günde herkes sevgililerine veya eşlerine günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini ifade eden hediyeler verir.

Pakistan Tarım Üniversitesi Sevgililer Günü’nün (Valentine’s Day) kutlanmasını yasaklamış, 14 Şubat günü bunun yerine İslami bir gelenek olarak ‘’Bacılar Günü’’ (Sisters' Day) kutlanması teşvik edilecek ve kadınlara başörtüsü veya baştan ayağa kadar bütün vücudu kaplayan çarşaf hediye edilebileceği duyurulmuştur. Karar Rektör Yardımcısı Zafar İkbal Randova'ya aitmiş. Yerel medyaya konuşan Randova Bacılar Günü fikrinin İslam Kültürü ile daha bağdaşık olduğunu belirtip, uygulamanın ülke geneline yayılmasını umduğunu söylemiş. Fakat kararın ülke geneline yayılıp yayılmadığı hususunda tam bir bilgiye sahip değilim. Sevgililer günü her yılın 14 Şubat günü pek çok ülkede kutlanan özel bir gündür. Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Hediyelerin başında çiçekler ve çikolata gelmektedir.  Günümüzde maddi durumu iyi olan variyetli ailelerde bu durum biraz daha abartılmış, tek taş yüzük ve pırlantaya dönüşmüş vaziyettedir. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış, sevgililer günü tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem haline gelmiştir. Sevgililer günü çok sayıda evlenme teklifinin yapıldığı bir gün olarak da bilinmektedir. Bazı tahminlere göre 14 Şubat günü tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderildiği sanılmaktadır.

Tüm sevgililer, sizler hediyelerin en iyisine, en güzeline layıksınız. Ancak fazla abartmayın, bütçenizi de sarsmayın. Belki tek taş yüzük alamazsınız, belki pırlanta da alamazsınız. Sevgilinizi ya da eşinizi çam sakızı, çoban armağanı küçük hediyelerle de olsa mutlu edin ve onurlandırın. Unutmayın ki, en güzel hediye çiçektir. Müsaadenizle güzel bir mesajı sizlerle paylaşmak istiyorum: ‘’Yaşamak özlemsiz, özlem sevgisiz, sevgi sensiz olmaz!’’

Bu sebeple, 14 Şubat Sevgililer Gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum.

Hepinize selam, sevgi ve saygılarımla!...

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
01Ağs

AĞRIYI ÇEKEN BİLİR...

17Eyl

Bu da Benim Han'ım...

03Mar

BEN ANAMA DA VERİRİM

01Şub
04Oca

SEVGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL