Annelerimizin Değerini Bilmek - ARMAĞAN DİREK

Annelerimizin Değerini Bilmek


 

 Bir zamanlar dünyaya gelmeye hazırlanan bir çocuk varmış. Bir gün Allah'a sormuş:

 --"Allah'ım, beni yarın dünyaya göndereceğini söylediler, fakat ben o kadar küçük ve güçsüzüm ki orada nasıl yaşayacağım?"

  -- Tüm meleklerin arasından senin için bir tanesini seçtim. O seni bekliyor olacak ve seni koruyacak. Meleğin sana her gün şarkı söyleyecek ve gülümseyecek. Böylece sen onun sevgisini hissedecek ve mutlu olacaksın."

 -- "Peki! İnsanlar bana bir şeyler söylediklerinde, dillerini bilmeden söylenenleri nasıl anlayacağım?"

  -- Meleğin, sana dünyada duyabileceğin en güzel ve tatlı sözcükleri söyleyecek; sana konuşmayı, dikkatle ve sevgiyle öğretecek.

 -- "Peki Allah'ım, ben seninle konuşmak istersem ne yapacağım?"

  -- Meleğin sana ellerini açarak dua etmeyi de öğretecek. Ben seni o zaman duyacağım.

  -- "Dünyada kötü adamlar olduğunu söylüyorlar, beni kim koruyacak?"

  -- Meleğin seni kendi hayatı pahasına dahi olsa daima koruyacak.

O sırada cennette bir sessizlik olur ve dünyanın sesleri cennete kadar ulaşır. Çocuk gitmek üzere olduğunu anlar ve son bir soru sorar:

  -- "Allah'ım eğer şimdi gitmek üzereysem lütfen çabuk söyle, benim meleğimin adı ne?"

  -- Meleğinin adının hiç önemi yok, sen onu ANNE diye çağıracaksın.

   Annelerimiz, Allah'ın onlara doğuştan bahşettiği merhamet, şefkat ve koruma fıtratıyla donatılıp bizlere gönderdiği en değerli varlıklardan biridir.

   Annelerimiz, bizleri dünyaya getirirken dokuz ay karnında kat kat meşakkat içinde taşımış; kanından kan canından can vermiş. Doğum sırasında çektiği sancılar ve hayatî riski olan anlar yaşayıp dünyaya getirdiği yavrusuna bakmakla ilk yükümlü kılınan yine anneler olmuş. Anneler yavrularını emzirir, yavrusu kendisine yeterli gelene kadar yedirir içirir, altını üstünü yüksünmeden değiştirir, temizler. Büyümesi için elinden gelenden fazlasını yapan uykusundan fedakârlık eden yeryüzündeki kanatsız koruyucu meleklerimiz... Annelerin fedakârlıkları saymakla bitmez.

   Ebu Hûreyye'den (r.a.)rivayet edilen bir Hadis-i Şerif şöyledir:

    Resulullah'a bir kimse gelerek: "Benim güzel hizmet ve ülfet etmeme insanlar içerisinde en layık en haklı olan kimdir?" dedi.

   Resulûllah (s.a.v.):

 --"Annendir." buyurur. O kimse akabinde:

-- "Sonra kimdir?"  üç kez bu şekilde sorulan soruların cevabının ilk üçüne cevaben Efendimiz:   

-- "Annendir."

Dördüncü cevabı ise:

  -- "Babandır."  buyurur.

  Anneye iyiliği üç defa, sonra da babaya iyiliği zikretmiştir. Dokuz ay karnında taşıması, doğurma meşakkati, belirli zaman emzirme süresidir.

   Resulûllah (s.a.v.):

  --"Cennet, annelerin ayağı altındadır." buyurmuştur.

   Bununla ilgili sahabe-i kiramdan Cahime, gazaya çıkıp çıkmama konusunda Hz. Peygamberle istişare etmek için ona gelerek:

 --"Ya Resûlullah! Gazaya gitmek istiyorum, sizinle istişare etmek için geldim." demiş.

  Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de ona cevaben:

 -- "Annen yaşıyor mu?" sorusunu yöneltmiş.

  -- " Evet." cevabını aldıktan sonra:

  -- " Git annene hizmet et, onun yanından ayrılma! Annene dön ve ona hizmette ve iyilikte bulun! Çünkü cennet onun ayakları altındadır." buyurmuştur.

  Bu sözün anlamı, annelerin rızası alınmadan cennete girilmez, maksuda erilmez. Her kim bunları isterse annelerinin rızalarını almalıdır. Annelerimizi bir ömür boyu sırtımızda taşısak

biz onların karnındayken onların bize nefes verdiği an kadar bile etmez. Annelerimize gereken saygı ve sevgiyi her daim gösterelim. Onların yanında olalım. Ömür kifayet ettiği sürece onları sevelim. Sevgimizi güzel sözlerle gösterelim. Onları öperek onlara sarılarak somut, yumuşak cümlerle, bir öf bile demeden gösterelim.

  Annelerimiz, bizim limanımız. Onların o şefkatli kollarında, huzuru mutluluğu bulduğumuz cennetimiz. Bu dünyada bizi karşılıksız, katışıksız, çıkarsız tek sevenimiz.

  "Ana gibi yâr, Bağdat gibi diyar olmaz."

Şairin (Hüseyin Nail Kubalı) dediği gibi:

  Ana başa taç imiş.

  Her derde deva imiş.

  Bir evlat pir olsada

  Anaya muhtaç imiş.

  Hayatta olan tüm annelerimize sağlıklı uzun ömürler, Hak yoluna yürümüş annelerimize ise Rabbimden rahmetiyle muamele etmesini, mekânlarının cennet, kabirlerinin nur, topraklarının bol olmasını diliyorum.

  Tüm annelerimize saygı ve selamlarımı iletiyor, o güzel mübarek ellerinden öpüyorum.

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 4

  • Armağan Tanyıldızı | 05 Nisan 2022 08:23

    Değerli başkanım ve okuyucum, güzel yorumlarınız için gönülden teşekkür ederim ????

  • Zeki Dağ | 02 Şubat 2022 09:43

    Öncelikle bu güzel ve anlamlı yazınızdan dolayı sizleri kutluyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum. Hani derlerki güzel olan her şey her zaman iyidir. İşte güzel bir köşe yazısı yazılmıştır. Emeğinize ve kaleminize sağlık derken, Bundan sonraki yazılarınizdan, yini yaşam hayatınızdan başarılar, sağlıklar diliyorum.

  • Hatice | 02 Şubat 2022 09:37

    Cennet Annelerin Ayağın Altındadır Unutmamalıyız ki Bir Of Demek Ne Onları Uzersiniz. Tabiki Bunu Bilenler İçin Geçerlidir. Yazar Kardeşimiz Güzel Bir Yazıyla Gerekeni Yazmış, Tebrik Ediyoruz ve Başarılarınızın Devamını Diliyorum.

  • Kerem | 31 Ocak 2022 10:17

    Annem, canım annem. Dünyada tek gerçek sevenim. Ellerinden öpüyorum., Emeğinize,kaleminize, yüreğinize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş.????????

YAZARIN SON 5 YAZISI
12May

Seçime Giderken

13Oca
29Ara

Yeni Yıl Temennisi

09Kas

Umulanı Beklemek...

15Haz

İffetli Olmanın Değeri