Malatya İli Tarımına Genel Bakış - ABDULLAH FURKAN ÖZKAYA

Malatya İli Tarımına Genel Bakış


İlimiz, Doğu Anadolu'nun batısında yer alır. İl alanı Alp-Himalaya dağ sisteminin bir parçası olarak, üçüncü ve dördüncü jeolojik zamanlarda oluşmuş, dış güçlerle bugünkü şeklini almıştır. İlimizde tüm yeryüzü şekillerine rastlanır. İl alanı yaklaşık 12310 km²’dir. Bu alanın %45,5’i dağlar, %41,6’sı platolar ve %12,9’u ovalardan oluşur. Malatya ilinde karasal iklim görülür. Direkt olarak bir bitki örtüsünden bahsetmek mümkün değildir, zamanla tahrip edilmiştir.

  İlimiz bir tarım kentidir. Nüfusun %50 sinden fazlası tarım ve tarıma dayalı sektörlerden geçimini sağlar. Yeryüzü şekillerinin dağlık ve engebeli olması tarım alanlarını daralttığını söyleyebiliriz. Yağışların seyrinde meydana gelene azlık ve düzensizlik, don ve kuraklık da ayrıca tarımı olumsuz etkilemektedir. Yaklaşık 400 bin hektar olan tarım alanının büyük çoğunluğu tarla bitkisi üretimine, %25 i meyve üretimine, %5 lik bölümü ise bağcılık ve sebze üretimine ev sahipliği yapmaktadır. Eminim ki veriler sizi bir hayli şaşırtmış durumda olacak. Çünkü "Kayısı" ile özdeşleşen şehrimiz, Yeşilyurt ile özdeşleşen kiraz bahçeleri, Hekimhan denince aklınıza gelen ceviz ağaçları gözünüzde canlanır gibi oluyor. Hal bu olunca meyve üretiminin 1/4 lük paya sahip olması sizi şaşırtmış olacak.

Şehrimiz 1960 yılların başından itibaren bitkisel üretimine yönelimi ile birlikte birçok tarla bitkisi ürününe ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan bazıları hala devam ediyor ise de bazıları da ilimizin tarımsal üretiminden çıkmış durumda. Üretimde olmayıp ama öncesinde çok büyük bir üretim merkezi olan pamuğun tarımsal hareketlenmenin başladığı dönemde Malatyalı için önemli bir gelir kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?

Şeker pancarında ve yine reyhan, ıspanak, yeşillik, kavun, çilek ve hububat ürünlerinde iyileşme, kalite artışı ve üretim alanı her geçen gün artmaya devam ediyor. Tarım şehrimizde hiç şüphe yok ki en büyük değişim ürün yelpazesinin artışı ile sağlanacaktır. Üretici de bu bağlamda değişime açık olmasının yanında kurumlarında eğitim çalışmalarına yön vermesi elzemdir. İlimizin tarım sorunlarına inmeliyiz ve bir an önce çözüm önerileri getirmek için yoğun mesai harcamak zorunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Birçok yazımda Malatya ilinin tarımda alternatif ürünler ve değişimlerle çok ileri noktalara gelebileceğinden bahsetmiştim. Bu konuda, çiftçi ve kurumlar ile irtibat kurunca araştırma verilerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 4

  • Şeydanur Gölcük | 02 Şubat 2021 22:52

    Gayet haz verici bir yazı olmuş malatya ilimizin daha gelişeceğine inanıyorum tebrik ederim furkan abi.

  • Fuat | 02 Şubat 2021 22:49

    Çok güzel yazılmış.Devamını bekliyorum.

  • Bahar | 02 Şubat 2021 22:23

    İlimiz hakkında bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık

  • Taner koca | 02 Şubat 2021 19:58

    Kardeşim kalemine sağlık

YAZARIN SON 5 YAZISI
30May

Başlasın Türkiye Yüzyılı!

27Ağs
13Ağs

Barışın Eseri "Tahıl Koridoru"...

08Mar

Yağa Hücum

31Ara

2021'e Ait Notlarım...